Farmacia de la Llana.

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La Farmàcia de la Llana forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E1: ESTABLIMENTS DE GRAN INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES


La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1857 quan l'establiment apareix en la guia comercial "El Consultor", on diu que la farmàcia estava a mans de Josep Saló. L'any 1864 la farmàcia és propietat de Teixidor. El 16 d'agost de 1864 Teodor Aviñó i Boix compra la farmàcia. En els seus inicis realitzaven molta tasca de laboratori i produïen medicaments que enviaven a tot el país i a Amèrica. La filla es va casar amb Josep Cases i Valls, inventor de la "solució Cases", un medicament que es va vendre arreu d'Europa. A la mort del farmacèutic, es va casar en segones núpcies amb Joaquim Puchades qui va heretar el negoci. El nét, Josep Cases i Aviñó va ser el continuador de la nissaga familiar al cap del negoci. L'establiment va seguir en mans de la mateixa família de generació en generació. Actualment la titular de la farmàcia és Lourdes Vázquez, qui l'ha ampliat, però respectant els elements originals de l'edifici; també s’ha conservat la decoració modernista datada al 1910 segons fonts orals.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

Es tracta d’un moble de fusta aplacat a la façana que ocupa tota la superfície de la botiga. Els dos accessos tenen la mateixa configuració; és a dir, unes fusteries amb una porta vidriera central amb dos laterals, també de vidriera, amb uns porticons plegables de tancament. Sota la balcona del primer discorre una llinda contínua, de fusta, amb lletres pintades amb un plafó arrodonit a la cantonada, també de fusta, amb caràcters pintats amb el nom del farmacèutic i la reproducció de diverses medalles.

Interiors
Conserva gairebé tota la decoració modernista, amb vidres esmerilats amb motius florals, mobles de prestatges amb treball d’ebenisteria presentant línies corbes i motius florals com palmells i altres elements del llenguatge modernista. Conserva també el moble de la caixa amb elements de metall i vidres esmerilats. Cal fer menció del mosaic hidràulic, un model de diversos colors que presenten una barreja de motius geomètrics i florals.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º