Llibreria Quera

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La Llibreria Quera forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E3: ELEMENTS D'INTERÈS PISATGÍSTIC.

RESSENYES HISTÒRIQUES

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l’any 1916 quan Josep Quera i Còrdoba inaugura la llibreria amb el nom de L´Escon. L’establiment es dedica inicialment al teatre. El 1918 la revista de L’Escon, deixa de publicar-se a causa d’una epidèmia. El mes de desembre es va editar el darrer número, el 263, amb el qual es tancava un període de dotze anys. El 1937 Joan Quera i Graupera impulsa la publicació del primer catàleg amb recopilació de les novetats editorials del món excursionista. l'any 1939 Joan Quera i Graupera deixa Banca i Borsa, on havia estat treballant fins aleshores, i es dedica plenament a regentar la llibreria. El 1946 Quera col·labora en la fundació de l’Editorial Alpina. En aquest any també munta per primera vegada una parada a la Rambla per al Dia de Sant Jordi. L'any 1961 va recopilar i editar, a l’Editorial Alpina, dos volums d’excursions per carretera. Se’n fan diverses reedicions. El 1966 Durant la postguerra passa a especialitzar-se en muntanyisme exclusivament. Realitza reformes en la botiga amb motiu del seu 50è aniversari. Durant aquest any el nom de la llibreria va passar de l’Escon a Quera – Cultura Excursionista, nom actual. També el 1966 la Federació Catalana de Muntanyisme li va concedir la Placa de Plata. L'any 1990 la filla, Roser, n'agafa la direcció. l'any 1991 es fa la celebració dels 75 anys de la llibreria. Des de l'any 1992 la botiga la porta Raimon Quera i manté la mateixa activitat inicial.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

Es tracta d’un tancament de fusta a ras de façana que s’ajusta a la llum de l’obertura. A l’esquerre es localitza la porta d’ingrés a l’interior, una mica enretirada formant un minúscul vestíbul. A la dreta s’organitza l’aparador muntat damunt un alt sòcol de fusta. El mànec de la porta d’ingrés és un bastó en referència a l’especialitat de la llibreria: muntanyisme i excursionisme.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia de les botigues emblemàtiques de Barcelona.

VISTA 360º